Nischade och/eller varumärkesspecifika plattformar

Denna typ av plattformar för smarta hem är plattformar från företag, stora som små, som har byggt en egen plattform för smarta hem där fokuset framförallt ligger på företagets egna produkter och eventuellt produkter i samma nisch från andra företag. IKEA Home är ett exempel på en plattform som är baserad på IKEA’s egna produkter och som man kommer rätt långt med då de har ett rätt gott utbud av produkter. Philips Hue är en av de allra mest populära plattformarna för smarta hem, med en tydlig inriktning mot belysning.

Här är exempel på varumärkesspecifika och nischade plattformar:

  • Philips Hue – En av de mest populära plattformarna för smarta hem inom belysning specifikt.
  • IKEA Home – IKEA’s plattform för hemautomation med bland annat produktserien TRÅDFRI.
  • Plejd – Plejd är ett svenskt företag som utvecklat en handfull olika produkter där framförallt de smarta strömbrytarna är populära. Systemet är slutet och kan inte integreras i andra system och kan därför ses som en egen mikroplattform där bara Plejd-produkter kan inkluderas.
  • Somfy – Franskt företag som utvecklar produkter inom belysning, garageportar, jalusier mm som också har ett egenutvecklat system för smarta hem för sina produkter.
  • Wiser – Plattform utvecklade av elektronikföretaget Schneider Electric för produkter från just Schneider Electric som exempelvis elektriskt solskydd, belysning med mera. Wiser har sin egen app.

Wifi-baserade plattformar

  • Shelly – Wifi-baserad plattform som inte behöver någon annan styrenhet än din vanliga Wifi-router. med olika produkter inom samma varumärke och kompatibelt med många andra plattformar. Har en del infällda elektriska apparaturer för mer avancerade smarta elinstallationer.
  • Kasa – TP-Link är mest känt för sina routers men har också produkter för smarta hem som alla är wifi-anslutna och styrs via appen Kasa. Fördelen med detta är att man inte behöver någon styrenhet annat än sin router.