Eftersom det finns så många olika plattformar och ekosystem att välja på är det lätt att få köpångest för vilket system man ska satsa på: väljer man Apple HomeKit som sin standard hemma så kanske man inte kan koppla in den kamera man vill ha och så vidare.
Ett sätt att lösa detta är att köpa en plattformsöverskridande styrenheter som agerar som ett paraply åt alla andra system man har i sitt hem. Dessa allround-styrenheterna är produkter agerar som centrum för ditt smarta hem och som kan läsa av och styra massor av olika produkter från nästan alla protokoll. Det är alltså lösningen på problemet av att inte låsa in sig i en plattform. Produkterna är alltså inte byggda för att skapa en egen standard utan snarare att överbrygga mellan andra standarder. Detta betyder dock inte att man kan kommunicera med ALLA produkter inom ett visst protokoll.
Dessa produkter har sina egna applikationer för att lägga till, läsa av, styra och automatisera flöden mellan de olika produkterna i nätverket. Detta kan vara både en fördel och en nackdel. Den stora fördelen är att man kan koppla ihop två produkter från två olika system i ett och samma flöde (tex låta en IKEA Trådfri lampa tändas baserat på input från en sensor från en helt annan tillverkare).
Fördelen med dessa är att man alltså kan ansluta många fler produkter in under samma tak och i vissa fall kunna göra sig av med andra bryggor och controllers. Applikationen, om den är välgjord, kan också göra det smidigare att interagera med sitt smarta hem. Det kan dock vara så att det finns begränsningar i produktens applikation, stora som små, som gör att man ändå behöver använda båda applikationerna. En sån begränsning kan vara hur smidigt det är att läsa av ett sensorvärde, hur detaljerad historik man kan ha etc. Det kan också vara så att man föredrar till exempel Google Home/Apple Homekit-applikationen i sin telefon över den som den plattformsöverskridande applikationen har.
En annan nackdel med dessa system är att de ändå inte kan vara helt och hållet gränsöverskridande. De kan ta in ett stort antal produkter men kanske ändå inte tar in alla de produkter du har i hemmet. Risken är att du alltså ändå måste behålla och i viss mån fortsätta använda de andra applikationerna och bryggorna. I det stora hela bör det dock innebära att du i stor utsträckning kan använda samma applikation istället för att hela tiden byta.
Ytterligare en nackdel är att man de facto behöver köpa en ny produkt, som kan kosta en del, till sitt kanske redan dyra Smart Hem-projekt!
Populära styrenheter med stöd för (nästan) alla protokoll
Exempel på plattformsöverskridande styrenheter med stöd för praktiskt taget alla protokoll på marknaden är:
- Athom Homey (ej Ethernet)
- futurehome (Z-wave och Zigbee-baserad)
- Animus Heart (ej ZigBee)
- Fibaro Home Center 3 (stöd för ZigBee under utveckling)
- Aeotec Smart Home Hub (Z-wave och Zigbee-baserad)
- Nexa Bridge X (Z-wave-baserad)
- Vera Secure (ej 433 MHz, i praktiken)
Till plattformsöverskridanden styrenheter och paraply-plattformar kan man egentligen också räkna in mjukvarubaserade plattformar då de har stöd för alla olika protokoll. Det handlar bara om vilken hårdvara man installerar dem på. Exempel på dessa mjukvarubaserade (Open Source) plattformar är