Automatisering och flöden

Automatisering av sitt hem är en av huvudanledningarna till att man installerar smarta produkter i sitt hem. Automatisering innebär att man använder regler och så kallade flöden som gör att dina smarta hem-produkter och andra tekniska prylar agerar tillsammans eller baserat på tid, värden utifrån (tex väderprognos).

Ett enkelt och praktiskt exempel kan vara att man har en rörelsesensor framför huset och en smart lampa utanför dörren. Båda är kopplade till en gemensam hubb, exempelvis en Apple TV. Via appen “Genvägar” som är Apple Homekits applikation för att skapa logik i sitt smarta hem kan vi säga att om rörelsesensorn känner av rörelse så ska lampan tändas – men bara om klockan är efter 20.00 på kvällen eller innan 07.30 på morgonen.

Detta är ett enkelt exempel men det går att göra betydligt fler och mer avancerade saker med sitt hem och basera värdena som sätter igång en automation i hemmet. Teoretiskt sätt kan du programmera att om någon använder hashtaggen #WeNeedBatman så ska en strålkastare sättas på och Batman-introt spelas på högsta volym på din Google Home-högtalare – om du nu skulle vilja det. Din kreativitet, plattformen du använder och produkterna du har i ditt system sätter gränserna för vad du kan åstadkomma.

Automatiseringen åstadkommer man alltså i applikationen som hör till plattformen och controllern man använder sig av som nav i sitt system. Ju mer möjligheter som finns där, desto mer avancerade lösningar kan man ha. Det finns också externa applikationer som IFTTT.com (som står för “If This Then That”) som man kan använda för att skapa avancerad logik med.

I exemplet ovan kan man exempelvis låta logiken läsa av solens upp- och nedgång och istället bara tända lampan när det är mörkt ute – inte baserat på tiden. Man kan också koppla in logik som känner av om det är du som kommer, baserat på att den känner av din telefon, och bara tända om det är du som kommer.