Övervakning och inbrottsskydd

Inbrottsskydd är ett bra exempel på lösningar för smarta hem. Har man ett larm hemma så använder den avancerade produkter och viss logik för att avgöra om det är någon som försöker göra inbrott, eller befinner sig i, huset. Många inbrottsskydd man beställer från kända bolag som Verisure och Securitas innehåller smarta sensorer som känner av om någon har sönder ditt fönster, öppnar en dörr, befinner sig i ett rum tillsammans med kameror som övervakar delar eller hela ditt hus – och så klart ett larm som ljuder i huset och dessutom kontaktar larmtjänst.

Man kan skapa ett eget inbrottsskydd med produkter man köper och kopplar ihop själv och således slippa betala dyra månadsavgifter till säkerhetsbolag. Det kräver förstås mer av dig som installatör att få lika tillförlitligt och säkert men det är fullt möjligt att göra och kanske ett bra alternativ till exempelvis sommarstugan. Det man behöver är utöver larmkontroller och sirener bland annat också övervakningskameror, rörelsedetektorer, magnetsensorer och vibrationssensorer till dörrar och fönster och kanske också ett elektroniskt lås till dörren.

Om du väljer att skapa ditt eget inbrottsskydd eller väljer någon etablerad tjänst är förstås som är upp till dig att göra. Det beror på vilken budget du har och hur duktig du är på att installera ett inbrottsskydd från scratch själv.