Google Assistant

google assistant

Google:s lösningar för smarta hem har inget samlingsnamn likt Apples HomeKit utan lösningarna är baserade på de olika smarta högtalarna och dess röststyrningsmjukvara Google Assistant. På produkter kompatibla med Google så står det då “Works with the Google Assistant”.

Detta betyder att en produkt kan hittas, styras och läsas av Google Assistant-produkter – det vill säga de röststyrda, smarta högtalarna från Google som alla fungerar som styrenheter.

Märkningen som säger att en produkt är kompatibel med Googles plattform för smarta hem

Tillsammans med Google Assistant (som också finns som en app) finns appen Google Home som är gränssnittet för att koppla upp produkter mot Googles styrenheter och därmed också plattformen som det smarta hemmet från Google bygger på. Google Home heter också, kanske något konfunderande, den stora versionen av de smarta högtalarna från Google.

Grundläggande funktioner hos Google Assistant-plattformen

Google Assistant erbjuder röststyrning av dina (Google Assistant-kompatibla) produkter. Google Home erbjuder fjärrstyrning via appen så att du kan exempelvis tända och släcka lampor via distans.

Däremot finns ingen automatisering via Google Assistant-plattformen. Det finns med andra ord ingenstans (läs app) där man kan skriva in logik som: “Om rörelsesensorn känner av rörelse så tänd lampan i hallen” eller liknande, vilket är rätt anmärkningsvärt. Man kan förvisso använda IFTTT.com men det finns stora begränsningar med det också.

På engelska finns det förvisso en funktion i appen som heter “Routines” där man kan göra viss logikprogrammering av sitt smarta hem men väldigt begränsat till tidsaspekter med mera. Denna funktion finns inte på svenska för tillfället (feb 2020). Det är dock rimligt att anta att funktionen kommer att komma och att möjligheten att automatisera kommer komma framöver.

En annan brist med Google Assistant-plattformen, om än rätt vanlig sådan, är att man behöver använda andra styrenheter (som tex Homey eller TellStick) för att kunna använda produkter baserade på tex 433 MHz, Z-Wave, Zigbee mm.

Google Assistant-kompatibla produkter

Google Assistant-plattformen med de smarta högtalarna som styrenhetet är kompatibel med framförallt Googles produkter för hemmet som varumärket Google Nest och Chromecast.

Exempel på andra varumärken som generellt är kompatibla med Google Home är Logitech, Nest, D-Link, Arlo och Netgear. Utöver det finns många andra produkter som man kan ansluta till Google Assistant-produkter och därigenom också styras med röstkommandon.

Smart Hem-produkter från Google att köpa