3. Vilka produkter behöver man till sitt smarta hem?

Den roligaste delen av att bygga sin smarta hem är att köpa, och installera, produkterna men vad behöver man för produkter för att bygga ett smart hem?

Som vi diskuterade i del 1 så finns det ju olika nivåer av intelligens för att skapa ditt smarta hem men vi kommer här inte ta upp de superenkla versioner som inte kräver någon styrenhet. Du behöver alltså någon form av styrenhet som agerar som nav i ditt hem.

Väljer du att satsa på Apple HomeKit kan du använda dig av flera olika produkter som styrenhet, tex Apple TV eller en iPad (en iPad som i såna fall alltid måste finnas i hemmet). Satsar du på Philips Hue så kommer du behöva deras brygga för att kunna sköta belysningen på distans och koppla in andra produkter. Satsar du på Google Assistant så är det framförallt deras smarta högtalare som du kan ha som nav.

Vissa plattformar är helt WiFi-baserade och då agerar din WiFi-router styrenhet. Du behöver då alltså inte köpa ny hårdvara utan det räcker med att köpa produkterna och koppla upp dem mot ditt WiFi!

Börja med ett startpaket – om du vill testa dig fram

Vill du testa dig fram är det ofta en bra idé att köpa ett startpaket från den plattform du är intresserad av. Det är ofta ett kit med en styrenhet och ett antal olika sensorer och produkter som lampor. Detta är ett bra sätt att bekanta sig med systemet och testa olika logiska flöden.

Dessa startpaket finns ofta för framförallt Telldus, Fibaro och Philips Hue men är inte vanliga för Apple och Google (en Apple TV säljs tex sällan, eller aldrig, paketerad tillsammans med andra Apple HomeKit-produkter). Då startpaketen ofta byts ut, uppgraderas och omformas så är det inte inom spannet för denna guide att tipsa om dem under sidorna för respektive plattform kan du hitta erbjudanden om aktuella startpaket.

Vad har du för faktiska behov?

Det är lätt att bli nördig med all teknik och gå loss på en massa lösningar och automatiseringar i huset – tex att låta lamporna tändas i köket, radion sätta igång nyheterna och sätta på kaffebryggaren när rörelsesensorn känner av att du kommer in i köket på morgonen. När nyhetsvärdet lagt sig så återstår dock dina faktiska behov och vad som faktiskt underlättar din vardag. Det är inte en dum idé att faktiskt tänka ut detta innan du sätter igång och shoppar.

För de produkter du köper till ditt smarta hem bör du alltid ställa dig frågan:

  • Vilket behov löser just denna produkt för mig?
  • Hur kan jag använda denna produkt tillsammans med andra inkopplade produkter för att nå synergieffekter och riktigt smarta lösningar?
  • Vilken typ av logik skulle jag vilja koppla in till denna produkt (tex tidsstyrning, fjärrstyrning eller mer avancerad logik)?
  • Finns det återkommande moment ni gör i hemmet som kan förenklas med hjälp av denna produkt?

Ibland kan man behöva leka lite med olika enklare system, som kontakter och sensorer, för att faktiskt komma på smarta lösningar. Ett startpaket med olika sensorer och switchar kan vara ett startskott för att komma på kreativa lösningar och roliga funktioner du aldrig hade tänkt på annars!

Vill du röststyra ditt hem?

Känner du att röststyrning av ditt hem är något du vill testa på kan du köpa en smart högtalare. Det finns varianter av dem från Google, Apple och Amazon. Fördelen med dem är, förutom själva röststyrningen, är att de också fungerar som styrenhet och nav i ditt smarta hem – dock med stora begränsningar då de bara kommunicerar över Wifi och Bluetooth. De kan alltså inte “komma åt” dina enklare smarta lampor, eluttag mm som kommunicerar över 433 MHz, Z-wave, Zigbee med mera. Då behöver du komplettera med en annan styrenhet.

Röststyrning är smidigt för att man slipper öppna upp telefonen, leta upp en app och därefter rätt knapp för att kunna utföra ett kommando. Enklare kommandon kan helt enkelt startas genom att man säger dem rakt ut. Nackdelen är att röststyrda högtalare fortfarande är rätt dumma samt att det finns frågetecken kring ens personliga integritet med att ha dem hemma.

Notera att röststyrning alltså inte är en nödvändighet för ett smart hem och ersätter i praktiken bara appen som gränssnitt mot ditt smarta hem. Utöver det finns dock många andra funktioner med en smart högtalare som kan vara praktiska och bekväma men som inte har med resten av ditt smarta hem att göra.

Behöver man fler än en styrenhet?

Du lär knappast behöva fler än en styrenhet när du sätter igång men kanske senare – när du får ett behov av det för att kunna nå produkter hemma som din nuvarande styrenhet inte är kompatibel med. En rätt vanlig kombination är tex att man har en Google Home och smarta (bluetooth-styrda) lampor från Philips Hue. Med röstkommandon kan man då tända och släcka lampor med mera.

Sen vill du kanske kombinera dina Hue-lampor med lite billigare smarta lampor för utebelysningen (där du inte har behov av färger eller liknande) – lampor som styrs med Z-Wave eller 433 MHz. Då behöver du en styrenhet som klarar av detta protokoll (och som är kompatibelt med dessa lampor). Då kan du bli tvungen att köpa till en TellStick, Homey eller liknande styrenhet.

Köper du till en TellStick kan du väva in de produkter TellStick når i din Google Home-app (förutom sensorer!) men fortsätter du sedan med att lägga till nya produkter som TellStick inte har stöd för så kan du behöva komplettera med ytterligare en styrenhet. Det kan alltså vara värt att ta höjd med en mer täckande styrenhet från början om du vet att du ska köpa många prylar till ditt smarta hem.

Produkter för att börja sitt smarta hem med

Detta är exempel på några produkter som passar bra att använda för att komma igång med sitt smarta hem. Du behöver absolut inte alla utan de är exempel på produkter och paket som du bör överväga när du ska sätta igång. Sen är det som sagt dina egna behov som styr!

Vi hoppas att det har klarnat lite vad är smarta hem egentligen och hur det fungerar! Besök gärna vår webbutik på m.nu för att hitta allt du behöver till ditt smarta hem! Och du är jättevälkommen att höra av dig till oss på info@m.nu om du behöver hjälp att komma igång med ditt smarta hem!

Lycka till!