Köpa Apple HomePod (i Sverige) – det här gäller

Den allra vanligaste smarta högtalaren i Sverige idag är Google Home, och det är inte så konstigt eftersom de två viktigaste konkurrenterna: Amazon Echo och Apple HomePod lyser med sin frånvaro i butikerna – och det är inte så konstigt. Amazon Echo finns förvisso att köpa men finns inte på svenska i dagsläget och även om Amazon Echo har sina Skills så tar det emot för de flesta att prata engelska med sin röststyrda högtalare. Hur är det då med Apple HomePod. Går den att köpa?

Svaret är ja – men det är inte den svenska versionen av HomePod som går att köpa, eftersom den helt enkelt inte finns på marknaden. Istället är det EU-versionen man kan köpa.

Vad är då EU-versionen av Apple HomePod? Jo, det är en HomePod som är fullt fungerande för svenska hem men med följande begränsningar:

  • Apple HomePod:s EU-version av Siri kan inte tala eller förstå svenska
  • Apple HomePod EU-version kan inte direkt spela upp Spotify (bara Apple Music). Det går dock att använda den som en vanlig högtalare och spela Spotify på den via AirPlay från en annan iOS-enhet men då förstås utan röststyrning.

Siri har ju generellt sett inte haft stöd för Spotify, även om det öppnades upp för det i slutet av 2019. I Sverige har ju Spotify en mycket stark marknadsandel och även om Apple självklart vill utnyttja sin position till att flytta över dem till Apple Music lär man nog få svårt att övertyga svenskar om att köpa en HomePod om man inte har fullt stöd för Spotify.

När kommer då en svensk version av Apple HomePod? Det är (som vanligt får man säga) bara en fråga om spekulation. Först när Apple själva kommunicerar att den släpps i Sverige så vet vi – och då lär det skrivas om det i all möjlig press som det brukar vara med nya Apple-produkter i Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *