21 saker din (svenska) Google Home borde kunna göra – men inte kan

Notera att denna artikel skrevs 9:e mars 2020 och att om du läser den vid ett annat tillfälle kan dessa funktioner vara tillgängliga. Inlägget kommer inte att uppdateras allteftersom funktionerna blir tillgängliga.

Apropå ett blogginlägg om 99 praktiska och roliga saker man kan göra med sin Google Home. Det finns en hel del saker ens Google Home inte kan göra, som man faktiskt tänker att den borde kunna göra – i många fall för att funktionen finns på engelska. Här är en lista med de saker din svenska Google Home inte kan göra (med reservation för att någon inställning eller liknande saknas eller är det vi som efter många försök inte lyckats)!

 1. Skicka och lyssna på SMS-meddelanden – Vi hade hoppats på att man kunde säga till sin Google Home att “Skicka ett meddelande till ‘Maria’ att ‘Jag blir lite sen idag'”. Det verkar finnas en sån Åtgärd bland Google Assistant:s lista över Åtgärder och det fungerar att skapa ett meddelande om man använder Google Assistant på sin telefon (men då inte att skicka det enbart med röstens hjälp, man måste klicka ‘Skicka’) – och det går alltså inte att göra med Google Home.
 2. Skicka och lyssna på mejl – Detta är också en sån funktion som verkar kunna finnas men som helt enkelt inte går att få att få igång. Här finns det en rad olika funktioner som hade varit smidiga: “Läs rubrikraderna från mina senaste olästa mejl” osv.
 3. Skicka och lyssna på meddelanden från Whatsapp – Det är kanske inte så konstigt att man inte kan skicka Whatsapp-meddelanden om man inte kan skicka vanliga sms men inte heller detta går att göra. Det finns säkert fler meddelandetjänster (Facebook Messenger? Telegram?) som inte heller går men denna punkt får stå för dem alla.
 4. Ringa någon – Det hade ju varit toppen om man hade kunnat använda sin Google Home för att, via sin telefon, använda systemet som högtalartelefon och passa på att ringa sin mormor när man har fingrarna kletiga med scones-smet – men, nej…
 5. Ringa upp för att hitta sin iPhone – Detta hade varit en väldigt smidig funktion, och den finns för Android-telefoner: att man kan säga till Google Home: ‘Hitta min telefon’ och får den att ringa så man kan hitta den när den trillat in bakom soffkuddarna.
 6. Lyssna på podcast (från tex iOS-appen Podcaster) – I nuläget stöds bara podcaster från Google Play vilket är tråkigt då många faktiskt har iOS och då använder Podcaster (eller andra appar).
 7. Läsa av termometrar i ditt smarta hem – Om inte jag helt missat något så kan inte Google Home läsa av sensorer över huvud taget från ditt smarta hem. Det går i alla fall inte att koppla in sensorer (som tex termometrar) i Google Home-appen och än såklart då inte att få svar på frågor som “Hur varmt är det i sovrummet idag?” via Google Home. “Hey Google, vet du om att Siri kan berätta sensordata men inte du?”.
 8. Lyssna på ljudbok (via något annat än Google Play) – Tyvärr funkar inte den med tjänsten Storytel för ljudböcker, och Google Assistant kan inte hitta eller spela upp böcker därifrån vilket är en väldigt tråkig miss då just ljudböcker hade varit en trevlig funktion att ha. Det går såklart att streama från ljudboksappen till högtalaren men då missar man funktioner att pausa etc.
 9. Skapa “Routines” – Routines är en motsvarighet till automatiseringsregler. Denna funktion finns bara på engelska och verkar även där vara rätt begränsad. Detta är väl kanske mer en begränsning i Google Home som plattform än för Google Home som smart högtalare men det hade ju varit smidigt om man kunnat skapa Routines direkt i högtalaren.
 10. Spela “20 questions / Akinator” – Här fortsätter listan med lite mera “nice to haves” som finns på engelska men ännu inte går att göra i den svenska versionen. 20 questions är en lek där man ska tänka på en person och så får Google Home gissa, med hjälp av 20 frågor, vem det är man tänker på. Det hade varit en kul lekfunktion att ha även på den svenska versionen.
 11. Spela Frågesporter / Trivia – Det finns massor av olika former av frågesporter i den engelska versionen av Google Home. Ett perfekt spel för en smart högtalare som tyvärr inte finns för den svenska versionen.
 12. Spela Kunskapskampen / Space Bungalow, Mad Libs etc – Lite oklart vad detta är för typ av spel men det hade varit roligt att prova. Den finns med på Googles egen lista över saker Google Assistant kan göra men fungerar inte. Utöver det finns där en del andra exempel som “Bulleribock” som inte heller fungerar.
 13. Övriga “Åtgärder” som inte fungerar – I listan över åtgärder finns en rad spännande funktioner man ska kunna aktivera men långt ifrån alla fungerar som de ska. Är detta ens kontrollerat med Google Home?
 14. Berätta goda nyheter – En rätt rolig funktion som finns för den engelska versionen där man får en nyhetssammanfattning helt baserat på “goda” nyheter i världen – när man vill slippa höra om allt elände.
 15. Beställa en Über – Just att beställa Über hade varit supersmidigt eftersom det är så automatiserat i allmänhet. Går att göra i den engelska versionen.
 16. Beställa pizza eller liknande – Det går att beställa pizza och liknande över Google Home i USA men inte i Sverige. Det är kanske för att vi inte har lika starka pizzakedjor som i USA men nog hade det varit trevligt att kunna koppla sin Google Home mot tex Hungrig.se och åtminstone beställa förhandsinlagda menyer. “OK, Google. Beställ hem min bakispizza!”.
 17. Handla på e-butiker i allmänhet – Man kan fortsätta med en massa andra saker som det går att köpa via högtalaren men vi är i Sverige långt ifrån Alexa och Amazon när det gäller att köpa hem saker – sen är väl frågan om man hade vågat lita helt på sin Google Home att köpa hem lite mer avancerade saker men ändå.
 18. “När går nästa buss?” – En väldigt smidig funktion som hade varit toppen hade varit att kunna ställa in sin hemstation och den busslinje man oftast använder och kunnat fråga Google. “När går nästa buss/tunnelbana/tåg?”. Jag vet inte om detta ens finns på engelska men det känns som att det hade varit en rimlig funktion.
 19. “Stäm min <gitarr>” – Detta lär nog behöva vara en tilläggsfunktion från en extern tillverkare men det hade varit smidigt att kunna få hjälp av sin Google Home att stämma sin gitarr (eller annat instrument för den delen). Den har ju högtalare och mic. Funktionen finns ingenstans såvitt jag vet.
 20. Få (utvalda) push-notiser – Hmmm, detta är en funktion som inte finns någonstans såvitt vi vet men som hade kunnat vara intressant. Det vill säga, att man för vissa utvalda push-notiser får ett meddelande från Google Home. Det kan tex vara att “Nu börjar det snart regna” (när väder-appen säger till om det) eller “Nu har posten kommit” (när ens sensor i brevlådan anger det), “Nu har Sverige gjort 2-1 mot Italien i VM-matchen du följer på Forza” osv. Frågan är väl kanske om man verkligen skulle vilja ha det men det hade varit smidigt om det fanns i alla fall.
 21. Ge en ett svar istället för tystnad… – När vi ändå går igenom negativa saker med Google Home är det ju också värt att nämna Tystnaden med stort T som man lite för ofta får som “svar” från Google Home. Man aktiverar Google Assistant. Ställer en fråga och får sen inget svar. Varken “Jag kan tyvärr inte svara på det” eller “Låt mig Googla det” utan bara … ingenting. Här tycker vi att man kan förvänta sig ett “Ursäkta, jag hade förväntat mig ett svar här men hörde ingenting”. Här kan man också inkludera att Google Home ibland svarar “Svart”.

Till sist är det ju ibland lite absurt när ens Google Home inte aktiveras när man säger “Ok Google” med något annan röstläge än vanligt men sen aktiveras av något slumpmässigt ljud i hemmet!

Det ska bli intressant att följa hur snabbt utvecklingen kommer gå med de smarta högtalarna och om de kommer att bli en lika naturlig del i svenskars hem som smarta telefoner och smarta TV-apparater. I nuläget är de smidiga nog för att lösa enkla uppgifter riktigt väl men de känns ibland som att prata med en treåring. De förstår rätt så mycket och kan ge svar på mycket men rätt så ofta blir det Goddag Yxskaft eller helt fel respons på det man frågade – om man ens får svar på sin fråga.

2 svar på “21 saker din (svenska) Google Home borde kunna göra – men inte kan

 1. Johanna säger:

  En sak som borde vara med på denna lista är “Hur många dagar är det på ett år?”. Testa att fråga det och se vad Google Assistant svarar!

  Svara
  1. Christoffer säger:

   Haha, det var väldigt konstigt. 298 dagar!? Först tänkte jag att den svarade med antalet vardagar men det stämmer ju inte heller.

   Däremot, om man frågar, “Hur många dagar har året?” så svarar Google Assistant rätt!

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *