Fjärrstyrning

Fjärrstyrning av prylar och fjärravläsning av sensorer och kameror är en av de vanligaste anledningarna till att vill automatisera sitt hem. Fjärrstyrning kan innebära att man sätter igång elementen och kylskåpet i sommarstugan några timmar innan man kommer så man slipper frysa och kan sätta in kylvarorna direkt i ett kallt kylskåp när man anländer. Fjärrstyrning kan också innebära att man låser upp dörren på distans för en hantverkare som ska in i huset och arbeta. Fjärravläsning kan innebära att man får notiser om saker som händer i och kring huset (som att en dörr öppnas eller att brandlarmet gått).

Fjärrstyrning är också tätt kopplat till inbrottsskydd och hemsäkerhet då man kan se kamerabilder från vad som händer i och utanför huset direkt i sin mobil.

Vad behöver man?

Vill du fjärrstyra produkter i ditt hem eller läsa av sensorer på distans som i sig inte är uppkopplade mot ditt Wifi så behöver du en controller som är uppkopplad mot din router (och därigenom internet). Controllern agerar då som en mellanhand som förmedlar vidare informationen till och från de “dummare” produkterna.

Att en produkt styrs med Wifi som kommunikationssätt (vilket är rätt vanligt) betyder inte att den är uppkopplad på internet och att man därmed kan fjärrstyra den.

Man behöver ett gränssnitt och en logik som kopplar sina produkter på nätet. Controllern och gränssnittet (oftast en app) gör det då möjligt att fjärrstyra sina produkter och läsa av tex temperaturen.

Vissa, mer avancerade, produkter har möjlighet att koppla upp sig direkt på nätet. Det handlar om exempelvis robotdammsugare och värmepumpar och är då produkter som har kopplat in sig på ditt Wifi-nätverk och inte bara använder Wifi som kommunikationssätt. Dessa produkter har ofta egna appar som man kan använda för att fjärrstyra dem.