Nyttan av ett smart hem

Varför ska man över huvudtaget ta sig tiden och kostnaden med att göra sitt hem smart och automatiserat? Vad har man att vinna på det? Här går vi igenom de problem smarta hem-lösningar kan tänkas lösa åt dig, vilka behov du kan tänkas ha och vilka funktioner man kan skapa i sitt hem med hjälp av hemautomatisering och smarta hem-produkter.

Mycket inom hemautomatisering och smarta hem-lösningar kan nog klassificeras som “trevligt att ha” och som gör livet lite bekvämare i hemmet och i vissa fall mycket bekvämare men att inte lika mycket (i nuläget) är viktigt eller kritiskt på något sätt. Hemautomatiseringsvärlden för gemene man i dag kretsar mycket kring lösningar för snygg och smidig belysning, husövervakning, röststyrning istället för att knappa i en app, fjärrstyrning av apparater samt roliga och kreativa projekt.

De viktigaste anledningarna till att man gör sitt hem smart är:

  • Automatisering – Detta innebär i princip att man kopplar samman flera olika produkter och använder logik för att låta dem styra varandra enligt givna orders: “Om rörelsesensorn känner av rörelse ska denna lampan tändas – såtillvida det inte är ljust ute”.
  • Inbrottsskydd och husövervakning – Övervakningskameror, rörelsedetektorer, vibrationssensorer med mera kan hjälpa dig att hålla huset säkert och övervaka huset mot inbrott.
  • Huskontroll – Fuktighetsmätare, temperaturmätare och vattendetektorer kan alla ge information tidigt om att en skada skett, eller håller på att ske, i huset – framförallt på otillgängliga områden som krypgrund och vind.
  • Energibesparing – Att mäta energin för olika apparater kan ge en bild av vilka apparater som drar mycket el, och när, samt vad man kan göra för att minska elförbrukningen.
  • Fjärrstyrning – Fjärrstyrning innebär att dina smarta produkter i huset är uppkopplade mot en styrenhet som i sin tur är uppkopplad mot ditt nätverk. På så sätt kan du styra allt från lampor till övervakningskameror från distans via din telefon.
  • Att det är roligt och intressant – För många är det kul att ta del av information om huset, få information om aktiviteten i och kring huset samt att testa olika små tekniska projekt – även om nyttan av projekten inte är jättestora.